Odpudzovače hmyzu a ochrana malých detí pred hmyzom – tipy a rady

Leto neznamená len teplé dni, zábavu vonku a jašenie v bazéne. S letnými mesiacmi sa spája jeden nepríjemný úkaz – zvýšený výskyt hmyzu. Hmyz môže narušiť pokoj a pohodu alebo dokonca spôsobiť alergické reakcie. Z tohto dôvodu je dôležité vybrať správne odpudzovače hmyzu, ktoré budú účinné a zároveň bezpečné pre vaše ratolesti. Deti musíte chrániť aj počas pobytu vonku, kedy sú vystavené hmyzu v enormnej miere. Prinášame vám tipy a rady, ako ochrániť malé deti pred poštípaním alebo alergickou reakciou.

Na čo si dávať pozor pri výbere odpudzovačov hmyzu

Deti sú oveľa citlivejšie na chemické látky ako dospelí. Ich imunitný systém ešte nie je úplne vyvinutý a ich pokožka je tenšia a citlivejšia. Preto je nevyhnutné vyberať odpudzovače hmyzu, ktoré sú špeciálne určené pre deti a neobsahujú škodlivé chemikálie.

Pri výbere odpudzovača hmyzu do domácnosti s malými deťmi je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých faktorov:

  • Vek dieťaťa: Vždy si prečítajte odporúčania výrobcu týkajúce sa veku dieťaťa. Niektoré odpudzovače sú vhodné len pre deti od určitého veku. Našťastie nájdete v obchodoch ultrazvukové odpudzovače, ktoré neublížia malým deťom a ani domácim zvieratám.
  • Zloženie: Dôkladne si preštudujte zloženie odpudzovača. Hľadajte prírodné alternatívy ako sú éterické oleje z citrónovej trávy, eukalyptu, levandule alebo mäty piepornej.
  • Dĺžka účinnosti: Zvážte, ako dlho potrebujete, aby odpudzovač účinkoval. Niektoré produkty poskytujú ochranu len na niekoľko hodín, iné sú účinné dni až mesiace.
  • Miesto použitia: Ak plánujete používať odpudzovač v interiéri, uistite sa, že je určený aj na tento účel. Niektoré odpudzovače sú vhodné len na vonkajšie použitie.

Tipy pre bezpečné používanie repelentov proti hmyzu

Počas pobytu vonku chráňte deti pred hmyzom repelentmi. Aplikujte ich na oblečenie, nie priamo na pokožku. Týmto spôsobom minimalizujete riziko podráždenia pokožky. Neaplikujte prípravky na ruky malých detí. Deti si ruky vkladajú do úst a po požití chemických látok môžu zvracať alebo byť malátne. Po návrate zvonku dieťa dôkladne umyte. Ak spozorujete akékoľvek podráždenie alebo alergickú reakciu, prestaňte prípravok používať a poraďte sa s lekárom.

Alternatívne spôsoby ochrany pred hmyzom

Okrem elektrických odpudzovačov hmyzu a repelentov existujú i iné prostriedky boja proti hmyzu. Môžete na okná a dvere inštalovať sieťky. Ak sa zdržiavate na terase alebo balkóne, zakúpte do exteriéru solárny lapač hmyzu. Pri pobyte vonku, najmä vo večerných hodinách alebo v oblastiach s vysokým výskytom hmyzu, oblečte deťom oblečenie s dlhými rukávmi a nohavice. Vyhýbajte sa stojatej vode, ktorá je ideálnym miestom pre rozmnožovanie komárov.

Fotografia: © shutterstock

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *