Ako spoznať u dieťaťa hyperaktivitu?

Syndróm ADHD, práve takto je neurovývinová porucha pozornosti (spojená s hyperaktivitou) vo svete označovaná. Používa sa však i pomenovanie „hyperkinetická porucha“.  O ADHD by sme mohli povedať, že vzniká do piateho roku života a jedinec, ktorý ňou trpí, je neschopný udržať sa pri jednej činnosti vyžadujúcej si kognitívnu účasť. Hyperaktívne dieťa strieda jednu činnosť s inou, pričom žiadnu z nich nedokončí. Prevláda uňho dezorganizácia a nadmerná aktivita.

Ako zistíte, že vaše dieťa trpí touto poruchou pozornosti? Pozorne si prezrite nasledujúce body. Vďaka nim môžete túto poruchu potvrdiť či vylúčiť. Pochopiteľne, nutné je aj odborné hľadisko doktora.

Porucha ADHD sa prejavuje takto:

  • Dieťa je nepozorné
  • Impulzívnosť a veku neprimerané správanie. Takéto deti môžu mať výbuchy hnevu v nevhodnom čase. Čo sa týka mladších detí, tie môžu mať temperamentné záchvaty.
  • Nevyrovnanosť výkonov v škole. S tým súvisí aj to, že sa ťažko držia inštrukcií, plánov, robia preto často chyby. Tieto chyby však nie sú dôsledkom ich lenivosti alebo nízkej inteligencie. Je to dôsledok poruchy ADHD.
  • Dieťa neustále vstáva a pobehuje, nedokáže sedieť pokojne
  • Častá rozptýlenosť a zasnenosť dieťaťa. Prejavuje sa to aj v rozhovoroch. Ak s ním práve niekto hovorí, dieťa napríklad prikyvuje, ale v skutočnosti by nevedelo zopakovať, čo mu dotyčný hovoril.
  • Vopred nezvážené a náhle či nepredvídateľné chovanie
  • Nadmernosť rozprávania. To však neznamená, že dieťa, ktoré nerozpráva, nemôže trpieť týmto syndrómom. Syndróm ADHD sa totiž prejavuje u niektorých detí tak, že sú veľmi zasnívané a nevnímajú, čo sa okolo nich deje.
  • Neschopnosť rozpoznať potreby a túžby iných ľudí. Dieťa s touto poruchou napríklad prerušuje rozhovor iných ľudí. Má problém s čakaním napríklad pri hraní hier s inými deťmi. Nedokáže čakať, kým príde naňho rad, je jedno kde.
  • Často sa u týchto detí vyskytujú problémy v myslení a v reči
  • Nedostatky v oblasti emocionálnej, kognitívnej, percepčno-motorickej

Kde sa najlepšie porucha dá identifikovať?

Tento problém je zvyčajne najlepšie viditeľný práve v školskom prostredí. Najmä na základnej škole, kde je potrebná žiakova pozornosť, kde žiak musí plniť určité úlohy a akceptovať plán, ktorý má počas hodiny učiteľka pre žiakov pripravený. Rodič často nemá možnosť doma spozorovať i dieťaťa ADHD, pretože má viac-menej dieťa voľnú ruku vo výbere aktivít a nemá presne stanovený plán. Aj z toho dôvodu je dôležité, aby učitelia základných škôl mali dostatok vedomostí o prejavoch tejto poruchy. Sú totiž prvými, kto môže upozorniť na problém. Porucha je vlastne viditeľná v činnostiach, ktoré si vyžadujú pozornosť dieťaťa. Problém sa často zviditeľní, keď sa dieťa hrá s ostatnými deťmi. Ak vidíte, že dieťaťu sa ostatné deti vyhýbajú, je možné, že práve ADHD je toho príčinou. Dieťa totiž napríklad nedokáže akceptovať pravidlá hry, čo spôsobuje, že postupne sa s ním deti prestanú hrať. Každý problém je ale riešiteľný. ADHD by nemalo zostať bez povšimnutia. Deti s touto poruchou pozornosti potrebujú iný prístup.

8 možností ako pomôcť deťom s hyperaktivitou:

  • Naučte svoje dieťa jesť dobré a zdravé raňajky. Hlad a kolísanie hladiny môžu zhoršiť hyperaktivitu dieťaťa.
  • Naučte dieťa dýchať zhlboka. Je tiež dôležité, aby ste naučili svoje dieťa metódy samoregulácie. Hlboké dýchacie cvičenia pomáhajú dieťaťu naučiť sa spomaliť svoje myšlienky a svoje telo. Pomôcť vám môžu i profesionáli.
  • Prechádzka – prechádzka vonku môže pomôcť vášmu dieťaťu upokojiť sa. Pred tým, než sa dieťa pustí do domácich úloh alebo do niečoho, pri čom potrebuje byť sústredené, vezmite ho na prechádzku.
  • Vytvorte súbor aktivít zameraných na záujmy vášho dieťaťa, aby sa dieťa nenudilo. Práve počas nudy sa viac prejavuje hyperaktivita.
  • Deťom s ADHD sa darí v štruktúrovanom prostredí, keď vedia, čo očakávať.
  • Experimentujte s rôznymi druhmi hudby, aby ste zistili, čo upokojuje vaše dieťa. Nech hrá hudba v pozadí vtedy, keď by mali byť úrovne aktivity nízke, napríklad v čase plnenia domácich úloh či pred spaním.
  • Zostaňte pokojní, deti totiž reagujú na vašu reakciu. Ak ste rozrušení, frustrovaní či nahnevaní, môže sa zvýšiť aj ich hladina hyperaktivity.

Pomôžte svojim deťom naučiť sa využívať ich energiu a používať ju na dosiahnutie ich cieľov.

Fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]
Užitočné značky:, ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *