Ako predísť laryngitíde? Začnite s prevenciou už počas dovolenky.

Laryngitída je jedným z ochorení, ktoré dokáže vystrašiť nielen dieťa ale hlavne rodičov. Hoci môže byť jej priebeh veľmi dramatický, dokážeme jej predísť alebo jej priebeh zmierniť.

Čo je to laryngitída?

Laryngitídou nazývame akútny zápal hrtana. Spôsobujú ju respiračné vírusy, črevné vírusy, ale niekedy i baktérie. Jej výskyt je pravdepodobnejší, ak sa dieťa pohybuje v prostredí, kde sa fajčí alebo kde je prach. V prehriatych a suchých priestoroch sa môže priebeh ochorenia tiež zhoršiť.

Pri nesprávnom dýchaní dieťaťa sa neohriaty vzduch dostáva priamo do dolných dýchacích ciest, čím úzke dýchacie cesty pri zápale ľahšie opuchnú a tým sa ešte zúžia. Hrtan sa môže stať až nepriechodným.

Väčšinou sa ochorenie prejaví v noci akoby bez varovania suchým dráždivým kašľom, ľudovo nazývaným „štekavým“. Dieťa môže mať zachrípnutý hlas alebo vôbec žiaden. U malých detí môže mať choroba dramatický priebeh, pretože opuch môže uzavrieť prúdenie vzduchu v dýchacích cestách a tým príde k duseniu dieťaťa. Ak má sípavý hlas, dýchavičnosť a omodráva, treba okamžite privolať lekára a dieťa hospitalizovať.

Ako postupovať pri laryngitíde?

Ako pri každej dramatickej situácii treba zachovať chladnú hlavu.

Vzduch v okolí dieťaťa je potrebné zvlhčiť. Ak je vonku chladno, zabaľte dieťa do deky alebo paplóna a vyjdite s ním na balkón alebo riadne otvorte okno. Dieťaťu sa v chladnom vzduchu uľaví. Pokiaľ je i vonku teplo, otvorte chladničku a nechajte dieťa dýchať vlhký vzduch z nej.

Snažte sa dieťa upokojiť, aby neplakalo, pretože plačom sa dýchanie dieťaťa sťažuje a tým sa jeho stav zhoršuje.

Ak sa dieťaťu stav zlepší, uložte ho do postele, avšak nie na rovnú podložku. Hlavu treba podložiť, aby bola vyššie ako telo. Urobte dieťaťu takzvaný „vlhký stan“. Nad postieľkou povešajte vlhké uteráky alebo prestieradlá, tak aby bol vzduch neustále vlhký. Ak máte doma zvlhčovač, tak ho zapnite čo najsilnejšie. Pozor však aby dieťaťu nebola zima, aj pod vlhkým stanom ho prikryte.

Prevencia

Jedným so spôsobov ako predísť ochoreniu je časté vetranie miestností v byte a to hlavne v zimných mesiacoch. Vykurovanie vzduch v byte alebo dome vysušuje, a preto sa môže ochorenie ľahšie rozvinúť. Nie je na škodu dieťaťu miestnosť vyvetrať i tesne pred spaním. Bude sa mu ľahšie dýchať a čerstvý vzduch mu prinesie i lepší spánok.

Nefajčite v byte alebo dome. Fajčenie vážne napomáha pri zhoršovaní dýchania detí, a preto je vhodné, pokiaľ žije dieťa v domácnosti s fajčiarom, aby cigaretový dym zostával za dverami domu alebo bytu. Pozitívny prínos môžu zaznamenať i fajčiari, ktorým sa v chladných obdobiach možno nebude chcieť tak často vychádzať von a tak ušetria i svoje zdravie.

2 triky ako sa zbaviť laryngitídy

Ak už ste zažili laryngitídu u dieťaťa, isto viete, že táto choroba má tendenciu sa občas vrátiť. Žiaden rodič však nechce svoje dieťa vidieť lapať po dychu, a preto vám prezradíme dva triky ako sa laryngitídy zbaviť.

Výlet k moru

Na vyliečenie dýchacích ciest je pobyt pri mori ideálny. Ak sa však chcete uistiť, že ste z tohto výletu vyčerpali maximum, je potrebné si dovolenku trocha znepríjemniť. Je totiž potrebné aby ste si vy i vaše dieťa každé ráno riadne privstali a išli na pláž. Jód z mora sa najviac odparuje práve v ranných hodinách, keď je všade ešte počuť iba šumenie mora. Vezmite dieťa ešte počas brieždenia do prístavu sledovať ako lode odchádzajú na more a zhlboka dýchajte. Takýto výlet k moru s ranným vstávaním je potrebné zopakovať 2 krát v období dvoch mesiacov.

Pobyt v horských oblastiach

Pokiaľ je pre vás nemožné vycestovať v lete dva krát k moru, nezúfajte. Na prečistenie dýchacích ciest stačia i naše slovenské Tatry alebo iné vysokohorské oblasti. Ak by sa vám podarilo vziať deti do niektorej z horských oblastí minimálne na týždeň, pokojne môžete jeden pobyt pri mori vynechať. Pobyt v horách má na dýchacie cesty podobný účinok ako morská pláž. Navyše je to v lete príjemná zmena. V lese si môžete počas rozpálených dní užiť príjemný chládok v tieni stromov.

fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]
Užitočné značky:, ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *